Vannbakkels/ Le choux à la crème- en fransk fristelse
Vannbakkels/ Le choux à la crème på fransk. Krempuff er også et navn som brukes.
Nå er påskeferien begynt for mange av oss. Mange er dratt eller skal dra på påskefjellet,
sitte i solen å kose seg med en kopp te, kaffe eller kakao. Da er det godt å ha noen deilige fristelser på lur.
Dette er en type vannbakelse du kan fylle med vaniljekrem, sjokolademousse, eller begge deler?
De er også fine å fryse ned.
Disse er ikke vanskalige å lage, og de smaker fantastiske. Nam nam…..
Du trenger til vannbakkels/ Le choux à la crème :
100 g usaltet smør i terninger
¾ ts salt
2 ts sukker
½ ts vaniljesukker
1 ¾ dl vann
130 g hvetemel
3 til 4 egg
FYLL
1 porsjon vaniljekrem Gjerne fransk: CRÈME PÂTISSIÈRE
1-2 dl pisket kremfløte (valgfritt)
Oppskriften på kremen finner du her
TOPPING
50 g melis
Sett ovnen på 200 °C og dekk et stekebrett med bakepapir.
Fremgangsmåte:
Begynn med å lage pâte à choux. Ha smør, salt, sukker,
vaniljesukker og vann i en liten kjele og sett den på middels varme.
Når smøret er smeltet, tar du kjelen av platen og tilsetter hvetemel.
Rør godt og sett kjelen tilbake på middels varme.
Rør godt med en tresleiv i ca. 2 minutter eller til deigen er jevn.
Hell blandingen i en bolle og rør godt med en slikkepott i ca. 2 minutter slik at blandingen
får dampe fra seg og bli litt avkjølt.
Rør inn eggene, ett om gangen.
Det er ikke sikkert at du trenger å tilsette alle 4 eggene,
kanskje trenger du bare 3. Det kommer an på hvor mye væske som har fordampet
og størrelsen på eggene.
Deigen er klar når den er fast nok til å holde fasongen. Den skal være glansfull,
og konsistensen skal være slik at hvis du slipper en klatt ned fra slikkepotten skal
den skli ned mens den danner en «V»-form.
Sprøyt deigen ut på stekebrettet i den formen du ønsker.
Hvis vannbakkelsene har en spiss på toppen etter sprøytingen,
så ta litt vann på fingeren og press den ned, ellers blir den brent.
Stek vannbakkelsene på midterste rille i ovnen i 10 minutter.
Skru så ned varmen til 180 grader og stek dem i ytterligere 20-25 minutter,
til eller til de har fått en fin gyllen farge.
Fyll vannbakkels/ Le choux a la crème ved å lage et lite hull nederst,
bruk så en sprøytepose med lang tipp og press fyll inn i hver av dem.
Det er viktig at vannbakkelsene er helt avkjølt og at fyllet er helt kaldt.
TIPS
Hvis du bruker varmluft, må du først steke dem på 180 °C i 10 minutter,
skru så ned ovnen til 160 °C og stek videre i ca. 20?25 minutter.
Tiden avhenger av størrelsen på vannbakkels/Le choux a la crème.
Legg kremfløten i fryseren i 15 minutter før du pisker den.
Da får kremen en enda luftigere og finere konsistens.
Håper det smaker <3 og ha en super påske om du er hjemme eller på hytta/fjellet.
Ps: Vaniljekremen kommer i neste innlegg…..
Oppskriften har jeg hentet fra en av mine favoritter, Manuela.
blogg@lindaisabelle.no
Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!