Saftig grovbrød med spelt, enkelt og eltefritt
Saftig grovbrød med spelt som ikke blir tungt, det enkelt å lage, skal ikke eltes, og smaker kjempegodt. Hva kan vel være bedre enn det?
Jeg har lenge lett etter en oppskrift som skulle få akkurat slike brød. Luftig og saftig på samme tid. Og også grove brød med masse frø.
Oppskriften er opprinnelig fra designeren og bloggeren Maria Skappel som kaller brødene for «verdens enkleste brød.»
Den påstanden skal jeg ikke argumentere imot, for det hele er faktisk ikke vanskelig.
Du må selvsagt veie opp ingrediensene og ha dem i bollen, men brødene skal ikke eltes, bare helles opp i formen når de er ferdig hevet.
Saftig grovbrød av spelt er tittelen på oppskriften. Det er fordi disse brødene er laget av speltmel istedenfor hvetemel.
Det gjør blant annet at brødet holder seg ferskt lengre, og det har et høyere protein og jerninnhold enn hvete.
Du kan lese litt om forskjellen her.
I denne oppskriften har jeg byttet ut ca. 1,5 dl. av vannet med eplejuice eller appelsinjuice, syns det gir ett enda saftigere brød.
I tillegg har jeg litt honning eller mørk sirup i deigen, og litt mindre salt, enn orginaloppskriften.
4-5 saftige grovbrød med spelt
1,3 kg. siktet speltmel
500 gr. fin-sammalt speltmel
120 gr. solsikkekjerner
100 gr. havregryn
200 gr. linfrø
120 gr. gresskarkjerner
2 ss salt ( her bruker jeg ca. halvparten – smak og behag)
100 gr. chiafrø, kan sløyfes
2 pk. tørrgjær
2 l. vann eller 1,7 l. vann og 3 dl. juice.
Finn frem en bolle eller en kjøkkenmaskin og bland sammen alle de tørre ingrediensene samt frø.
Hell på med veske som har ca. 40 graders temperatur.
Rør godt sammen og sett til heving i ca. 30 minutter under et klede.
Når deigen er ferdig hevet, helles den over i godt smurte former.
Ved 1,5 liters former får du 5 brød, og ved 2 liters former får du 4 brød.
Nå skal disse brødene heve i ca. 45 minutter før de settes inn i ovnen på 225 grader.
Stek så brødene i 40 minutter. Deretter tar du brødene ut av formene og legger dem opp ned på rist i ovnen.
De skal nå steke i ca. 20 minutter til. Ved denne metoden får brødene en deilig sprø skorpe.
Nå er det bare å vente til brødene er blitt noenlunde kalde før du skjærer i dem. Skjærer du for tidlig kan brødene bli rå inni.
Kjempegodt med ost eller syltetøy på nybakt grovbrød.
Velbekomme!
blogg@lindaisabelle.no
Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!