Plommesaft, deilig og hjemmelaget
Plommesaft.
Vi fortsetter på serien om plommer.
Har du mye plommer du har lyst å bruke opp, er saft en genial ide.
Den kan lagres i flere måneder hvis du har tette flasker.
Har du plass i fryseren, kan du også fryse saft i tomme melkekartonger.
Hjemmelaget saft er jo bare så mye bedre enn fra butikken.
I tillegg slipper du unna alle e – stoffene, selv om denne kanskje har litt mer sukker.
Her skal du få fremgangsmåte og oppskrift. Vi lager saft uten saftkoker!
Du trenger til plommesaft:
5 kg plommer
1,5 liter vann
2,4 kg sukker
Hvis du ønsker det, kan du bruke ett par t- skjeer konserveringsmiddel i.
Da holder saften seg enda lengre og bedre.
En gylden regel: For hver kg plommer, tilsetter du 300 ml vann og 400 gr. sukker.
Du trenger også:
En stor gryte
målebeger
vekt
sikte klede
trakt
sterilisere glassflasker med tett lokk
Fremgangsmåte:
Skyll plommene og del de i to. Det er ikke nødvendig å fjerne stenen. Ha de i en stor gryte.
For hver kilo plommer tilsetter du 300 ml. vann.
Kok opp plommene og la det småkoke til det er blitt en grøtete masse. Press gjerne med en potetstapper innimellom.
Nå begynner vi å nærme oss klart. Gjør nå klar et sikteklede. Jeg kjøpte en sil som jeg fester på en stor bolle,
den var veldig praktisk. Du kan også feste en tynn gassklut over en stor bolle,
og feste med klesklyper om du ønsker det.
Silen er klar! – Nå er det bare å helle fra gryten og nedi silen.
Poenget er at saften nå skal renne ut i bollen. Dette kan ta noe tid, så la det gjerne stå over natten å dryppe.
Ikke bli fristet til å trykke ned for å presse saften gjennom silen, da blir saften din uklar.
Når all safta er kommet over i bollen, skal den helles tilbake i gryten. Men først må du måle saften.
For hver liter saft tilsetter du 400 g sukker. Bland sukker og saft i gryten.
Rør mens du varmer opp saften slik at sukkeret løser seg opp.
Like før kokepunktet helles saften over på varme steriliserte flasker.
Sett på lokk med det samme og etikett når det har fått avkjølt seg.
Alt ettersom hvor intens du liker saften din blir blandeforholdet 1:4 eller 1:5.
Plommesaft holder seg i flere måneder hvis du oppbevarer den mørkt og kjølig.
Så snart flasken er åpen må den oppbevares i kjøleskapet.
Nyt saften alene, med familien eller gode venner. Server den gjerne til en god middag.
Du kan selvsagt også bruke den som base til å lage en god saus til desserten.
Her er linker til flere plommeoppskrifter om du ønsker å teste dem ut:
Plommelikør, Plommesyltetøy, Plommesirup, Plommechutney
Ha en flott dag <3
blogg@lindaisabelle.no
Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!