Kylling på boks- Øl og hvitvinsdampet
Å lage kylling på boks gir en saftig og smakfull kylling.
Kyllingen skal dampe over øl, hvitvin og masse deilig krydder ca 60-90 minutter.
Her kan du like godt bruke alkoholfritt øl som med alkohol.
Bruker du en litt krafig øl, blir også smaken deretter litt krafigere.
Jeg kan love deg at med denne metoden så blir ikke kyllingen din tørr hvertfall.
Kjempegodt!
Klipp/ skjær av lokket på boksen så du kan fylle den med mye godt.
Sett ovnen på 200 grader.
Oppskrift:
1 stor fersk kylling
1 boks øl, 1/2 liter
Tilsett i ølboksen:
Bruk ca 3 dl. øl
( resten skal i panna)
Fersk eller tørket:
1/2 – 1 ts. om du bruker tørket
timian
estragon
rosmarin
Ved fersk er det bare å putte kvister inn.
2 fedd hvitløk, presset
1/2 dl hvitvin
1/2 ts. pepper
Til kylling på boks, og selve kyllingen:
Lag krydderblanding:
3 ss maldonsalt
2 ss paprikapulver
1 ss grillkrydder
3 ss brunt sukker
pepper ved behov
smør
Fremgangsmåte for å lage kylling på boks:
Begynn med å vaske kyllingen godt både utvendig og innvendig,
Tørk den godt med kjøkkenpapir etterpå.
Gni den inn med smør. Jeg tar på plasthansker å gnir skikkelig i alle kroker og kriker på kyllingen,
gjerne også under skinnet om du får det til. Det gjør at den blir skikkelig sprø og god.
Bland så sammen krydrene til kyllingen.
Gni den skikkelig godt inn med krydder,
her også i alle kroker og kriker.
Finn nå frem en ildfast form. Tøm da 2 dl. av ølen i formen.
Klipp av lokket på ølboksen slik at det blir en stor åpning.
Tilsett diverse krydder, hvitvin og hvitløk i ølen som er igjen i boksen.
Sett ølboksen midt i den ildfaste formen.
Tre kyllingen på boksen. Pass så den ikke velter.
Sett den ildfaste formen med kyllingen på et dypt stekebrett i ovnen. Fyll litt vann på stekebrettet.
Nå skal denne få stå å kose seg i ovnen i ca 60-90 minutter, det kommer an på hvor stor
kyllingen er.
For å sjekke om kyllingen er ferdig, stikker du en knivspiss inn i den tykkeste delen av låret
og ser om det kommer blank eller rødlig saft ut. Er saften blank, er kyllingen ferdig.
I den ildfaste formen vil du nå finne masse god kraft. Denne kan du bruke til å lage en deilig
saus.
Saus:
2-3 ss. smør smeltes
2 ss. mel tilføyes
Dette brunes i en panne på høy varme til blandingen blir brun. Rør hele tiden og ha på viften.
Skru ned varmen noen hakk og tilsett litt vann ca 1 dl. rør godt så det ikke blir klumper.
Sil nå kraften fra kyllingen og tilsett i sausen.
Smak til med salt og pepper
Om du ønsker sausen mørkere kan du tilsette litt sukkerkulør.
Om du ønsker sausen litt mildere, kan du tilsette litt fløte.
Blir den for tynn kan du enten blande ut litt maizena i litt vann å spe den med,
eller du kan ha hvetemel i vann og spe.
Husk bare å blande jevningen godt før du sper sausen, slik at den ikke får klumper.
La den få ett oppkok etter at du har tilsatt mer jevning.
Kylling på boks serveres med pommesfries og en god salat. Velbekomme!
blogg@lindaisabelle.no
Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!