Kylling /fugl

Egg er ikke nødvendigvis et egg…..

 

 

Dere har sikkert lurt på om man skal bruke små eller store egg i oppskrifter?

Kanskje du brukte 3 egg men kaka de ble ikke bra, eller sausen for den del. 

Jeg har lyst til å dele med dere litt fakta om egg.

Nå kan du få vellykket bakst eller saus, om du bare følger enkle råd 🙂

Lise Finckenhagen er en av kokkene jeg har hentet informasjon fra.

 

 

Størrelse på egg:

S ? små egg: Under 53 gram

M ? mellomstore egg: 53-63 gram

L ? store egg: 63-73 gram

XL ? ekstra store egg: Over 73 gram

(Kilde: Nortura)

 

 

Dette er i egget:

Cirka 57 prosent eggehvite

Cirka 33 prosent eggeplomme

Cirka 10 prosent skall

(Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Ifølge Prior er fordelinga 60-30-10.)

 

 

Slik fordeler eggsalget seg:

S – små egg: 2 prosent av salget

M ? mellomstore egg: 36 prosent av salget

L ? store egg: 59 prosent av salget

XL ? ekstra store egg: 2 prosent av salget

(Kilde: Nortura

 

 

Standard egg er 63 gram. Alle oppskrifter går ut fra denne eggstørrelsen.

I matvarebutikkene i dag selges egg i fire forskjellige størrelser, fra små til ekstra store. Eggvekta, med skall, kan variere fra 45 gram per egg til 78 gram per egg.

 

 

 Ikke bruk XL-egg til baking

Bruk egg fra pakker med både mellomstore og store egg, M/L-pakker. Da vil  gjennomsnittsegget  ligge på rundt 63 gram.

Egg er allsidig, men også komplisert, det får sukkerbrød til å heve seg, mens for mye egg kan gjøre at det faller sammen. Det binder smør eller olje i emulsjonssauser, og eggehvite gjør marengsen så sprø som den bør være.

 Forholdet har utrolig mye å si for det ferdige resultatet. Hvis det står små egg i oppskriften, må du ikke bruke store. Og XL-egg er ikke egna til baking.

Mange oppskrifter påpeker at egget bør være romtemperert når du skal bake.

Dette kan du oppnå ved å ta ut eggene fra kjøleskapet et par timer før du skal bruke dem, eller legge dem i en bolle med varmt vann (så varmt som hånda di tåler) i fem-ti minutter.

 

Håper du ble litt klokere 🙂

Lykke til med baking og matlaging 😉

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.